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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 172015

Celia Rajkovich, RRPT
Radiation Health Physicist
Bureau of Radiation Protection
Southwest Regional Office

400 Waterfront Drive
Pittsburgh, PA 15222

Ref. No. 14-0242

Dear Ms. Rajkovich:

This responds to your December 17, 2014 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for
interpretation on completing a shipping paper when transporting a Radioactive Yellow-III
labeled package placed inside a Yellow-II labeled rigid overpack.

At the request of a member of my staff, you provided the following additional information
about the Yellow-III labeled package: it contains a radiography camera with 150 Curies of
solid metal Ir-192, UN 2916 special form. You also indicate the camera is in its own
package, Type B(U), which weighs 50 pounds. The radiation level on the camera is 55
mrem/hr with a transport index (TT) of 2. Finally, the package is packed in a rigid overpack
(ammo box) at the Yellow-II level (i.e., equal to or less than 50 mrem/hr and a transport
index (TI) not more than 1).

For a Class 7 radioactive material, § 172.202(a) of the HMR requires the description of the
hazardous material on the shipping paper to include the UN identification number, the
proper shipping name, the hazard class, the total quantity by activity of material covered by
the description, and the number and type of packages. Note that because the package type is
part of the proper shipping name it need not be repeated but only the number included (i.e.,
one).

Section 172.203(c) requires additional information for hazardous substances. Specifically,
for a radionuclide that is a hazardous substance based on exceeding the reportable quantity
listed in Table 2 to Appendix A of § 172.102, the letters “RQ” must be included before or
after the basic description. It is our understanding that 150 Curies exceeds the reportable
quantity for Ir-192, thus, the shipping paper must include the letters “RQ.”



Section 172.203(d) requires additional radioactive material information to be included on
the shipping paper depending on the circumstances of the shipment. Based on our
understanding of your situation, § 172.203(d) requires the name of the radionuclide, the
activity in SI units (and may include customary units in parentheses) contained in the
package, the category label, and the TT assigned to the package to be included on the
shipping paper. However, we recommend that you review § 172.203(d)(1)-(10) to ensure
all required information is included. For instance, for an export shipment you may be
subject to a notation of the International Atomic Energy Agency package identification
marking. Note also that § 172.202(a)(5) requires the total quantity by activity in applicable
units whereas § 172.203(d) requires the activity per package in SI units. Because you are
shipping only one package, you need not repeat the activity as part of the description.

Therefore, based on the information for the radiography camera scenario you provided, the
following would be examples of an acceptable shipping description on the shipping paper:

1, RQ, UN 2916, Radioactive material, Type B(U) package, 7, Ir-192, 5.55 TBq (150 Ci),
Radioactive Yellow-III, and TI=2

or

1, RQ, UN 2916, Radioactive material, Type B(U) package, 7, Ir-192, 5.55 TBq (150 Ci),
Radioactive Yellow-II, and TI=X [Where X was not specified in the information you
provided but was stated as being less than 1].

In the first example, the labeling information required for the overpack under § 172.403(h)
is not required to be included on the shipping paper.

Please note the reasoning for selection of the Yellow-II and TI of less than 1 notation on the
shipping paper in the second example is as follows. Although § 172.203(d)(4) and (5)
requires the category of label and the transport index assigned to each package in the
shipment bearing Yellow-II or Yellow-III labels, the definition of package in § 173.403
means the packaging together with its radioactive contents as presented for transport. In
your example, the package has been overpacked when presented for transport and due to
some shielding and increased distance provided by the overpack, the radiation levels outside
the overpack are also appropriate values to use to convey the external radiological hazard
during routine transport. However, it should also be noted that the individual package(s)
within an overpack must still be labeled appropriately, so as to convey hazard
communications such as in the event of a possible incident or partial unloading scenario.
Therefore, in the example you provided, the overpack would be labeled as Yellow-1I in
accordance with § 172.403(h)(3) and (4) and, because § 172.403(h)(5) mandates placarding
based on the aforementioned overpack labeling, then the shipping paper description could
be based on the overpack labeling as well so as to provide consistent hazard
communications throughout and reduce the possibility of frustration of the shipment. We
recognize that the use of the overpack radiation levels is not as readily apparent from a
human factors perspective as it perhaps could be in § 172.203(d)(4) and (5), which do not



specifically cite “overpack” in addition to “package” at present, and we may clarify the
requirement in a future rulemaking.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please call this Office at
202-366-8553.

Sincerely,

Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, December 17, 2014 4:51 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: seeking a letter of interpretation for radioactive material transportation

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Ms. Rajkovich spoke with Shelby in the HMIC. -
Thanks,

Mike

From: Rajkovich, Celia [mailto:crajkovich@pa.gov]

Sent: Wednesday, December 17, 2014 2:22 PM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: seeking a letter of interpretation for radioactive material transportation

To: U.S. Department of Transportation
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration

| am seeking a letter of interpretation in regard to completion of shipping papers when transporting a Class 7
Radioactive Yellow Ill Labeled package (such as a radiography camera) inside a Yellow |l labeled rigid over pack. Please
advice of the correct complete wording on the shipping paper. ‘

Thank you for your time,

Celia Rajkovich, RRPT

Radiation Health Physicist
Bureau of Radiation Protection
Southwest Regional Office

400 Waterfront Drive
Pittsburgh, PA 15222-4745

v 412-442-4222 F 412-442-5246
www.depweb.state.pa.us
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